Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 13,6% са се увеличили кандидатите от България за британски ВУЗ-ове спрямо 2012-а

Снимка: БГНЕС

Полемиката във Великобритания за потенциалния приток от емигранти не създаде никакво напрежение нито сред студентите от България или Румъния, нито по отношение на университетите, дори някои от тях реагираха в обратната посока – да дадат допълнителна помощ за българи. Имаме 13,6% увеличение на кандидатите от България в приема през тази година в сравнение с миналата. В публичното пространство не се направи разлика между това да продължат българските граждани да имат свободен достъп до висшето образование на Великобритания и разрешителните за работа, които касаят хората, които просто имат желание да отидат и да работят там.

Това каза за предаването "Преди всички" Светлан Данев, координатор на изложение "Световно образование". Той уточни, че Великобритания, САЩ, Германия и Франция са най-търсените у нас дестинации сред желаещите да продължат образованието си зад граница. Заради географската близост обаче най-желана е Великобритания.  

В Холандия голяма част от университетите, които участват в проекта, са в индустриално развити райони и на студентите се дава възможност да започнат работа по време на следването, а компаниите не гледат националността им, а само резултатите от университета, допълни Данев.

Тази година участват и много държавни френски университети. Таксите са под 250 евро на семестър.  

Интервюто със Светлан Данев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна