Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Босев: Найденов ще е тест за независимостта на прокуратурата

Силвия Великова: Един въпрос остана отворен - какво се случва между 9-и ноември 2009-а и март 2010-а година
Снимка: БГНЕС

Толкова много неясноти, както при случая с Мирослав Найденов, е имало и около други скандални казуси. Това заяви в предаването "12+3" журналистът от БНР Силвия Великова. Тя припомни датата 20-и март, когато прокуратурата съобщи, че срещу Мирослав Найденов няма образувано досъдебно производство. Тогава прокуратурата открива наличието на следствено дело, там досъдебното производство срещу неизвестен извършител е по престъпление от Наказателния кодекс, свързано с престъпен сговор. Тогава Сотир Цацаров разпорежда активни действия по разследването лично от прокурор. След това има съобщение, че до главния прокурор не е постъпвал сигнал от наблюдаващия прокурор с твърдения, каквито БСП казаха, че има – за получени заплахи от висш политик или опит за упражняване на натиск, и че тези обстоятелства ще се изяснят от Инспектората на ВКП.

Вчера освен обвиненията срещу Мирослав Найденов, научихме още нещо – че това разследване е водено от самото начало от специализираното звено за противодействие на злоупотреби с европейски средства – каквато информация нямаше в съобщението от 20-и март. Стана ясно още, че макар делото да е образувано на 9-и ноември 2009-а година, трите обвинения срещу Найденов започват от март 2010-а.

Версията от вчера е, че по делото е работило спецзвеното и че има случайно съвпадение на обвиненията и политическите изявления, подчерта Великова и добави: Един въпрос обаче остава отворен – какво се случва между 9-и ноември 2009-а и март 2010-а година.

На този въпрос шефът на спецзвеното Божидар Джамбазов отговори:

Не мога да ви кажа имената на хората, които са фигурирали в първоначалната информация от ДАНС, която е получена, но сме имали информация, че се извършват нередности в ДФ "Земеделие" във връзка с тези програми. Поради това се е наложило да започне разследване. В самото разследване са използвани и СРС-та. Самите доказателства в крайна сметка към настоящия момент водят до изводите за тези престъпления. /.../ От миналата седмица е известно данните за сигнала, който е бил в Инспектората на ВКП. Може би трябва да попитате Инспектората защо не се е работило. В момента са установени тези данни от наблюдаващия прокурор за оказван натиск към онзи период по отношение на г-н Тренчев. Явно целта е била наблюдаващият прокурор да се отведе и да не работи по това дело, защото по това дело е работил доста активно. За другите обвинения е било необходимо да се съберат доказателства, за да може да се избегне капанът, който залагат свидетели, които веднъж дават едни показания, друг път – други. От 2009-а г. е работено от прокурори и следователи.

Журналистът от вестник "Капитал" Росен Босев също изказа мнение по темата: Образува се дело срещу неизвестен извършител, който е известен на всички. По това досъдебно производство се събират СРС-та, друга секретна информация и се чака да падне от власт. Освен това, е чудесно средство за изнудване. /.../ Въпросът е защо се повдигат обвинения чак през 2013-а г. Това е изключително притеснителен въпрос. Когато говорих с хора в прокуратурата, те без да се замислят, казаха, че е имало чадър върху Найденов.

Има структурен проблем в прокуратурата. Г-н Цацаров трябва да намери решение. Най-малкото да помисли дали хората, които се занимават с корупционни престъпления в прокуратурата, заслужават да продължават да го правят.

Много е трудно да се разследва в минало време, особено когато става дума за корупция. Ще е изключително трудно на прокуратурата и ще е тест за нейната независимост, изказа мнение още Босев.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна