Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС подписа меморандум за общи действия в здравеопазването с "Движение България на гражданите"

Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз подписа меморандум за общи действия в здравеопазването с "Движение България на гражданите". Подписаният меморандум е поредният, който Българският лекарски съюз подписва с политическа формация. Председателят на БЛС Цветан Райчинов увери: 

Това не е формално подписване на документ, защото предстоят избори. За да може поне по една тема в обществения живот в България да има консенсус, разбирателство, а не след изборите, в парламента една партия, защото е опозиция, или друга, защото е управляваща, да отхвърля, да не приема или да настоява за нещо в здравеопазването, което е вредно.

В меморандума като политически ангажимент е записано премахването на държавното и политическо вмешателство в НЗОК. Лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева, в случай че състави правителство, се ангажира с изготвянето на стратегия в здравеопазването до 2020-а година, чийто контрол да бъде в ръцете на професионалните организации. Друг основен ангажимент е въвеждането на електронен здравен паспорт.

Тогава ще се види колко хора не се осигуряват, а това е неприятна оценка всъщност за администрацията, каза Кунева.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна