Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти и общественици питат отново главния прокурор за тайната власт в България

Снимка: БГНЕС

Ново писмо до главния прокурор ще бъде внесено по-късно днес от журналисти и общественици, в което те питат Сотир Цацаров как се упражнява тайната власт в България. Авторите на писмото изпратиха преди два месеца запитване по повод реплика на бившия премиер - Мога да спретна дело на всеки един. Тъй като отговор няма, те изпращат ново питане до главния прокурор, обещал да бъде гарант за правовия ред у нас.

Журналистката Еми Барух коментира, че индикация за висока тревожност в обществото е огромният масив от журналистически материали за незаконното подслушване от началото на годината.

Фактът, че сигналите и разкритията се вършат от журналисти, а не от създадените за това струтури, е силно обезпокоителен и напомня на едни времена от преди 23 години, когато последната надежда на човека, че може някой да му обърне внимание, беше журналистиката, с цялата условност на тогавашната журналистика. Ако главният прокурор действително има намерение, желае и трябва да се намеси, то сигнали за това към този момент нямаме. Самият факт, че с аферата, започнала с подслушването, със сигналите, които Сергей Станишев извади ръководещите това разследване са хора, които са уличени доказано в нарушаване на правилата е смущаващ, а ще бъдат ли наказани те - томва са знаци, които са много важни за почерка на работа. Много по-добре от нас знаят биографията на всеки един от прокурорите. Сотир Цацаров е в състояние в  йерархията надолу да постави на правилните места хора - доказани професионалисти. Тази колегия много добре познава своите възможности и знае имената на правилните хора, за да не бъдат те проверяващи.

Цялото интервю на Силвия Великова с Еми Барух можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна