Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последните две години Китай е инвестирал 67 млн. евро в България

Снимка: Архив

За последните две години Китай е инвестирал 67 милиона евро в България. В същото време износът на български стоки е нараснал с над 80 процента. Това стана ясно при откриването в Пловдив на най-мащабния българо-китайски икономически форум за инвестиции и тузизъм. В него участват над 100 представители на бизнеса от Китай и повече от 200 български фирми.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер заяви пред участниците във форума, че страната ни отдава важно значение на обявената от китайското правителство през 2012-а година във Варшава инициатива за развитие на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа - инициатива, която може да е добра основа за разширяване на контактите между Китай и България в областта на инвестициите, търговията и туризма.

От своя страна, посланикът на Китайската народна република у нас Гуо Йеджоу подчерта, че се предвижда към Централна и Източна Европа да бъдат насочени през следващите години 10 милиарда евро, като вече са определени мерките и правилата за реализацията им.

Китай е водещ традиционен партньор за България като тази тенденция трябва да се задълбочава, каза още заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер и изтъкна предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация:

Едни от най-ниските данъци в Европейския съюз, висококвалифицирана работна ръка, най-ниските оперативни разходи в Европа, стратегическото ни географско положение. Считаме, че перспективни сектори за привличане на китайски инвестиции в България са транспортът и логистиката, машиностроенето и производството на автомобили и резервни части за тях, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, електрониката и електротехниката, информационните технологии и аутсорсингът на бизнес процеси.

Организаторите на българо-китайския икономически форум за инвестиции и тузизъм в Пловдив смятат да провеждат подобни прояви всяка година.

По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна