Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Файненшъл Таймс пише за продължаващите антиправителствени протести в България. Изданието отбелязва, че повечето от излезлите в петък над 10 000 души са били предимно млади и от средната класа. Техните искания са ескалирали бързо до оставка на кабинета и нови избори, въпреки обещанията за оттегляне на медийния магнат, избран за шеф на националната агенция за сигурност. Общественото доверие в коалицията на Орешарски вече е ниско, след като няколко предложени членове на кабинета трябваше да бъдат заменени заради твърдения в медиите за подозрителни бизнес връзки, посочват анализатори, цитирани от Файненшъл Таймс.

Американски шпиони, базирани във Великобритания, са подслушвали топ секретните комуникации на руския президент Дмитрий Медведев по време на визитата му за срещата на Г-20 в Лондон през 2009-а година, пише вестник Гардиън. Изданието се позовава на таен документ, разкрит от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Комерсант пише за предстоящата среща на Г-8 като шанс за сближение между Русия и САЩ. По данни на вестника сред документите, подготвени за подписване от президентите на двете страни, са три междуправителствени споразумения и президентска декларация за установяване на доверие между Русия и САЩ в киберпространството. Предполага се, че двамата държавни глави ще се договорят за осъвременяване на условията за ликвидиране на излишъците от руски ядрени и химически боеприпаси. От Владимир Путин и Барак Обама се очаква и меморандум за възобновяване на преговорите във формата 2 плюс 2 - ръководителите на министерствата на външните работи и отбраната на Русия и САЩ.

Информация на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна