Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животновъди излизат на протест утре в София

Снимка: БГНЕС

Животновъди ще протестират утре в София. Те ще дойдат пред земеделското министерство с техника и животни, обяви в предаването "12+3" председателят на националната им асоциация Бойко Синапов. Той обясни, че причините за протеста за финансови:

Най-големият проблем, който стои пред целия земеделски сектор, е, че е пълно затъмнение и не знае браншът какво се случва в момента. Осигурени са средства - национални, договорени са европейските, които знаете, че след два месеца ние трябва да почнем да получаваме субсидии. По наша информация в момента заявленията, които са подадени, не се обработват и нищо не се случва. От 10 дни провеждаме организация, питания и никой не ни даде отговор. Ако не е така, ако не е притеснителна ситуацията в бранша, нека да излязат и да кажат: да, осигурени са ви средствата - националните, да, осигурени са ви европейските средства и т.н. Мълчат, няма екип в министерството, с който да провеждаме разговори, ние не можем постоянно за най-малкия проблем да занимаваме г-н Греков, който в момента мисля, че се занимава само с политически назначения и т.н. Не се занимава с това, за което пое ангажимент пред нас.

Бойко Синапов посочи, че животновъдите вече имат разрешение от Столична община за провеждане на протеста, но подчерта, че не знае колко души ще дойдат утре:

Единственото нещо, което в момента се опитваме да изчистим, е, защото сме предвидили да докараме и земеделска техника, трактори, животновози и животни се опитваме да осигурим да докараме, но получаваме препятствие от страна на органите. Да, ние ще се опитаме да спазим законите, да не се получават ексцесии.

Председателят на Асоциацията на животновъдите категорично отрече утрешният протест да е свързан с която и да е от политическите партии.

Интервюто на Снежана Иванова с Бойко Синапов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна