Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Антиправителствените протести у нас са акцент в много от европейските издания днес.

Под заглавие "Среднощни сблъсъци пред парламента" варшавският Газета виборча описва блокадата на парламента в София през нощта срещу сряда. Изданието подчертава, че българската полиция не е съобщила броя на протестиращите и че националната и частни телевизии са предавали на живо развоя на събитията. Протестите срещу кабинета в България започнаха на 14-и юни като спонтанен протест срещу избирането на един спорен политик и медиен магнат за шеф на агенцията за национална сигурност. Въпреки че неговото назначение беше отменено, протестите продължиха с искане за незабавна оставка на кабинета, предсрочни избори и отстраняване на олигарсите от властта, пише варшавският вестник. Новото българско правителство дава постове на съмнителни хора и българите отказват да се примирят с това, обобщава ситуацията в България братиславският вестник Сме.

След 6 седмици мирни антиправителствени протести демонстрантите в България подложиха на обсада парламента и влязоха в сблъсък с полицията, която се намеси, за да евакуира пленените законодатели и обслужващ парламента персонал, пише вестник Гардиън. Протестите в София са част от необичайна вълна от улични политически кампании, които разтърсиха патриархалното статукво на Балканите. Румънският вестник Адевърул също коментира ситуацията у нас. Протестиращите оспорват не само административния провал на посткомунистическата политическа класа, но дори и базисни принципи на либералната демокрация и на свободната икономика, отбелязва изданието.

Европейският комисар за регионалното развитие Йоханес Хан, който бе на посещение в Атина, препоръча на гръцките банки да дадат пари на пазара и да предоставят средства от фондовете, предназначени за малките и средни предприятия, съобщава гръцкият вестник Етнос. Хан изказа разбиране за необходимостта от рекапитализация на банките, но поясни, че тези пари трябва да стигнат до крайните бенефициенти. Той изрази задоволство от подобреното усвояване на европейски фондове като отбеляза, че страната е скочила на четвърто от 18-о място миналата година по този показател.

По публикацията работи: БТА / Петър Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна