Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийски журналист: България няма стратегия за бежанците

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Представители на сирийската общност у нас дадоха ниска оценка на усилията на правителството по бежанския проблем.

Според сирийския журналист Нидал Хлайв българското правителство няма стратегия за справяне с бежанската криза, както и политическа воля да заеме позиция по отношение на организации и движения, които насаждат етническа омраза:

Бежанският въпрос има хуманитарен и правов аспект, но за съжаление България много е политизирана и се спекулира с него. Редица политици го превърнаха в инструмент за нападки срещу опонентите си, без да вземат под внимание, че България е държава-членка на ЕС и ООН. Второ, те не вземат под внимание, че езикът на омразата и нетърпимостта ще има опасни последици и върху хора, които нямат нищо общо, да кажем с инцидента с Виктория.

Сирийските бежанци не гледат на България като на крайна дестинация, заяви Аладин Харфан, представител на сирийската общност в България:

Тези сирийците не виждат България като крайна дестинация за тях. Ако тя е крайна дестинация, добре дошли. Те искат да стигнат до Германия, Швеция - държави, които имат силна социална помощ. Поне в Турция, правителството в Турция подкрепя сирийските бежанци много добре.

Форумът излезе с послание към участниците в Консултативния съвет по национална сигурност на 20-и ноември за по-задълбочен поглед към проблемите на сирийските бежанци у нас.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна