Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортна стачка заплашва да парализира Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка в метрото може да парализира Лондон тази седмица. Трудовият протест ще засегне и линията, която обслужва най-натовареното летище на Острова – Хийтроу. Очаква се лондонското метро да бъде блокирано по-късно днес от двудневна стачка, след като преговорите между профсъюзите и управата се провалиха.

Предстои да бъде направен нов опит за постигане на договореност, но наблюдатели отбелязват, че позициите на двете страни рязко се разминават и заплахата британската столица да бъде обхваната от транспортен хаос е съвсем истинска.

Работещите в подземната железопътна система настояват ръководството да се откаже от плановете си масово да автоматизира издаването на билети, тъй като се опасяват, че това би довело до загуба на стотици работни места. Стачката е насрочена да започне тази вечер и ще продължи 48 часа. Метрополитенът е най-важната транспортна артерия в британската столица, която всеки ден превозва три милиона души по своите 11 линии.

Кметът на града Борис Джонсън осъди решението на профсъюзите, като заяви, че е недопустимо "двигателят на британската икономика", Лондон, който произвежда 25% от БВП на страната, да бъде "държан като заложник от шепа хора".

От ръководството на метрото заявиха, че в дните на стачката ще бъдат пуснати допълнителни автобуси, но предупредиха пътниците да очакват нормалното движение в Лондон да бъде възстановено едва в петък сутрин.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна