Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Добре е всеки от предстоящите избори у нас да бъде комбиниран с референдум

Снимка: БГНЕС

Росен Плевнелиев смята, че е добре всеки от предстоящите избори у нас да бъде комбиниран с референдум по важна за обществото тема. Президентът препоръча на политиците, вместо да бъдат говорители на народа, да дават думата и на избирателите:

Аз се надявам този референдум да е само един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години и в годините на моя мандат. Ние влизаме в години на избори и няма нищо по-добро от това всеки от тези избори да го комбинираме и с референдум. Няма да струва нищо, а ще има огромен ефект. Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа и в продължение на 24 години да се изявяват като такива, аз вярвам, че от време на време е добре и да се пита народът, какъвто и да бъде резултатът. Аз съм много доволен, че дебатът вече се случва. Нима в обществото няма консенсус по въпроса за изборното законодателство и начина, по който правим изборите, че трябва да се подобри? Има пълен консенсус. Хората имат мнение! Защо да не ги чуем?

Крайно време е институциите у нас да покажат, че работят. Така президентът коментира вчерашния доклад на Брюксел за корупцията у нас:

Важно е всички институции да излязат с отговорно отношение по въпроса, вместо за шести пореден път да почнат да обещават промени в законите и реформи, защото пет пъти е променяна системата на правораздаване в България. Крайно време е за резултати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна