Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС реши: Предсрочни избори между 28-и септември и 12-и октомври

| обновено на 17.06.14 в 15:25

Предсрочните парламентарни избори ще са между 28-и септември и 12-и октомври. Партиите ще проведат консултации за уточняване на датата на вота в този период, съобщи президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. 

Лидерите на парламентарно представените политически сили се обединиха за създаване на гаранции за провеждане на честни и свободни избори и за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар. 

Важен акцент от заседанието е възприетото общо разбиране за необходимостта от ускоряване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни фондове за периода 2014-2020 година.

Все още няма отговор на въпроса кога кабинетът "Орешарски" ще подаде оставка.

След края на заседанието само лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи изявление пред медиите. Той каза, че премиерът Пламен Орешарски е демонстрирал, че ще се съобрази с волята на политиците кога да се проведат предсрочните парламентарни избори и ще подаде оставка в най-удобния момент за това. Сидеров изказа разочарование от посочените възможни дати за изборите. 
По въпроса за проекта "Южен поток", който също е бил обсъден на днешното заседание, лидерът на "Атака" посочи, че България трябва да формира собствена позиция, която да отстоява, и да не бъде против интересите на страната. 
На площада пред президентската институция по време на Консултативния съвет се събраха протестиращи с различни искания.
Представители на протестна мрежа изгориха знамето на Българската социалистическа партия, за да покажат отношението си към управляващите. На метри от тях гражданско движение ДНЕС призова за разбирателство между политиците по важните за хората теми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна