Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски: Може би трябваше да бъда убит и всички да са доволни

Прокуратурата проверява сигнал на Цветан Василев за получен заплашителен SMS от Пеевски

| обновено на 24.06.14 в 15:29
Снимка: БГНЕС
След едночасов престой в Столичното следствие депутатът от ДПС Делян Пеевски нарече "филм" твърденията на бившия си бизнеспартньор Цветан Василев, че искал да го убие. Единственото, за което съжалявам, е, че охраната ми подаде сигнал в прокуратурата, че Василев иска да ме убие. Може би трябваше да бъда убит и всички да бъдат доволни, каза Пеевски пред чакащите го журналисти.

Два часа по-рано стана ясно, че Цветан Василев е сезирал Главния прокурор, че депутатът от ДПС е поръчал убийството му. Направил го от Австрия чрез свой пълномощник. Миналия понеделник Делян Пеевски отново беше на бившото си работно място, но този път заради неговите твърдения, че Цветан Василев искал да го убие. Твърденията на мажоритарния собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка, че бил заплашван от него, Делян Пеевски коментира така:

Не ми е ясно това лице как ги подава тия сигнали, защо не се прибере в България. Подава отнякъде сигнали и прави поръчкови истории във Виена с негови приятели, за които аз отдавна знам. В общи линии започвам да се чувствам като в един филм. Той не ме е заплашвал мене, персонално лично. Беше опитано да се вербува моята охрана от негови лица, както се разбра. Първо съм преустановил с господин Василев контактите, след като не го подкрепих в неговите мегаломански амбиции да стане министър-председател и да овладее цялата държава. Неговата амбиция може да стигне до големи величини, както виждате
.

На въпрос кога беше това, Пеевски отговори:
Значи, искал е да ползва медийните възможности, които имаше моето семейство. Аз не съм удовлетворил тая претенция и затова се случва всичко това.

Когато се развалиха отношенията ни
- това беше отговорът на въпроса кога е станало и кой е финансирал всичко това.

На повторния въпрос кога са развалени отношенията между двамата Делян Пеевски уточни, че това е станало в началото на годината и добави: Колеги, вече започвам да съжалявам, че моята охрана подаде сигнали. Може би трябваше да бъде убит и всички щяха да са доволни.
 
Новината, че Пеевски е призован на разпит, дойде малко след като стана ясно, че прокуратурата работи по сигнала на банкера Цветан Василев, че Пеевски искал да го убие. Това е вторият му разпит в рамките на десет дни. Миналия понеделник той дава показания във връзка с твърденията му, че Цветан Василев е поръчал неговото убийство.

Вчера се появи материал на австрийския вестник "Дер Щандарт", който твърди, че банкерът е сигнализирал и местната Криминална полиция.

Сигналът до главния прокурор е шест страници. На две страници било описано самото оплакване, а другите четири представлявали ксерокопие на сигнала на Цветан Василев до австрийската криминална полиция. В него той твърди, че е заплашван с есемеси и според него заплашващият е Делян Пеевски. Говори се за нает човек, който трябвало да го ликвидира. Борислав Сарафов уточни, че не си спомня в сигнала да има описана сума за цената на живота на банкера.

Предстои прокуратурата да проверява мобилната комуникация на Цветан Василев. Ще разпита Делян Пеевски, а след завръщането му в България и самия Василев. Според заместник главния прокурор той е изразил готовност да съдейства изцяло на разследването.

Оказа се, че Борислав Сарафов не знае каква е съдбата на насрещен сигнал от вчера, късния следобед, на Делян Пеевски срещу Цветан Василев, автора на материала в "Дер Щандарт" и двама чужди граждани за набеждаване.

Според информация на "Хоризонт" сигналът ще бъде изпратен в Софийската районна прокуратура, която е компетентна да разглежда такива сигнали. Най-вероятно ще се работи само в частта, свързана с Цветан Василев.

Още по темата чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна