Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Състоянието на държавните финанси е по-добро от средноевропейското

Снимка: БГНЕС
Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев, член на Комисията по бюджет и финанси, репликира изказването на президента Росен Плевнелиев на искането му за ревизия на бюджета, че състоянието на държавните финанси, по оценка на българските и международни институции, отговаря на всички европейски стандарти, даже е по-добро от средноевропейското.

Не е редно президентската институция да започва предизборна кампания още преди тя да е стартирала. Така наречената "банкова криза" не беше никаква криза. Това беше поредният опит за дестабилизация на управлението чрез измислена криза в банките. Банкова система, която отговаря на всички европейски изисквания, беше докарана в състояние да се налага да предприемаме чрезвичайни мерки с мобилизация на допълнителни държавни ресурси, които даже не се наложи да използваме, само и само да спрем паниката, разпалена от хората, които искаха да завземат властта преди изборите. Тъй като този трик не сполучи, сега измислят някакви числа, които нито световните, нито европейските, нито българските институции са разбрали за какво става дума.

Да не забравяме, че господин Плевнелиев беше излъчен от партия ГЕРБ и продължава да се държи като член на тази партия. За първи път в историята на ЕС се случва държавният глава да се моли на партията си да си гледа работата, тоест да влезе в пленарната зала. Второ, държавният глава по Конституция няма никакво право да диктува какво да разглежда и какво да не разглежда. Що се касае до тревогата в Здравната каса, всички сме разтревожени, но все пак господин Плевнелиев беше член на правителството по това време, което взе милиард и половина от Здравната каса при премиера - господин Борисов, и отидоха незнайно къде. Правителството на господин Станишев остави фискален резерв от над 8 милиарда лева. На въпроса със Здравната каса трябва да се погледне сериозно, не бива да се политизира.

Румен Гечев подчерта, че предложението за актуализация на бюджета на НЗОК трябва да дойде от правителството: 

Ако е необходимо, ще направим всичко възможно да осигурим средствата.

Цялото интервю с проф. Румен Гечев можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна