Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Русева: Не е възможно болни животни да стигнат до търговската мрежа

Снимка: БГНЕС


Членовете на Българския ветеринарен съюз излязоха на национален протест. Те твърдят, че държавата крие информацията за остри заразни заболявания при животните и по този начин застрашава здравето на хората.

Д-р Мирослав Първанов от Врачанската колегия коментира пред „Хоризонт“: България няма Ветеринарна служба. Тя е сведена до един некомпетентен и зависим отдел „Здравеопазване“ към една мегаагенция с противоречиво и популистко поведение. Вторият факт, който е още по-ужасяващ, е, че в страната започнаха да се появяват болести, отдавна забравени на нашата територия – туберкулоза, шап, шарка. Най-лошото е, че тепърва още по-лошо предстои. Мерките не са адекватни. В държавата профилактична програма се прави проформа. Нарушенията са безкрайно много. Проблемът е в това, че сега топката пак ще бъде прехвърлена в обикновения, редовия ветеринарен лекар, който всъщност е свободна професия. Проблемът е в това, че като че ли не желаят от държавната администрация да разберат, че всъщност такова понятие - частен ветеринарен лекар няма. Не трябва да се прехвърля вината на обикновените ветеринарни лекари, когато цялата вина я носи държавната администрация.

Д-р Първанов увери, че няма да спрат дотук: Една от предстоящите стъпки е писмо до председателя на ЕК и комисаря по селско стопанство. Въздържали сме се до този момент да го направим, защото ако ние запознаем ЕК, държавата ще претърпи санкции.

Според Ваня Русева – експерт от Министерството на земеделието и храните, не е възможно болни животни да стигнат до търговската мрежа:

Има система за идентификация и регистрация на животните в България, където всички животни се въвеждат, те имат номера, тези номера се отбелязват, когато са заклани животните. Всяко едно животно, което стигне до магазина, може да бъде проследено обратно до фермата.

През 2013-а година, тъй като поради нотификацията на държавната помощ в ЕК се забави стартирането на държавната профилактична програма, частнопрактикуващите ветеринарни лекари не успяха да обхванат всички ферми, приоритетно обхванаха големите животновъдни ферми. Останаха личните стопанства, които са за лична консумация – те не отиват в търговската верига.

По отношение на заболяванията по животните Русева бе категорична, че всички болести се обявяват и пред ЕК, и Световната организация по здравеопазване на животните:

По отношение на туберкулозата към момента са засегнати 8 ферми. Всички огнища са обявени. Извършени са всички необходими мероприятия, които включват санитарно клане на животните, извършват се изследвания.

Ако практикуващите ветеринарни лекари откажат да изпълняват държавната профилактична програма, може да се издаде заповед официалните ветеринари да вършат тази дейност, обясни експертът. По думите й, тези официални ветеринари биха могли да изпълняват дейността до края на годината.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна