Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оскар Писториус получи пет години затвор за убийството на приятелката си

| обновено на 21.10.14 в 15:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Параолимпиецът Оскар Писториус беше осъден на пет години затвор за непредумишленото убийство на 29-годишната си приятелка  модела Рива Стийнкамп, на Свети Валентин през 2013-а година. Съдия Токозиле Масипа го осъди също на три години условно по друго обвинение за употреба на оръжие на публично място.

Южноафриканската прокуратура все още не е решила дали ще обжалва присъда на Оскар Писториус, обясни говорителят на обвинението Нати Мнкубе.

Според адвоката на семейство Стийнкамп Дюп де Брюин присъдата е правилна и е била въздадена справедливост. Семейството на починалия модел също приветства решението на съда.

Семейството на Оскар Писториус приема петгодишната присъда на атлета. Приемаме решението на съда. Оскар ще прегърне възможността да плати дълга си към обществото, заяви чичото на параолимпиеца Арнолд Писториус. Адвокатът на Оскар Писториус Бари Ру заяви, че очаква 27-годишният атлет на излежи само 10 месеца в затвора, а останалото от присъдата под домашен арест. Прокуратората обаче оспори това твърдение и подчерта, че очаква Писториус да прекара поне една трета от присъдата в затвора, т.е. 20 месеца.

Писториус се разплака при прочитането на присъдата от съдия Токозила Масипа. Тя обясни, че присъдата трябва да бъде честна и справедлива спрямо обществото и спрямо обвинения. С обявяването й приключи един от най-следените процеси за убийство в историята, коментира Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна