Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ погаси дълг за повече от 1 милиард долара

Дълг за повече от 1 милиард щатски долара е погасен от Министерството на финансите. Това е плащане на падеж на главница и лихви по емисия на глобални облигации, емитирана през 2002-ра година. Плащането е извършено при курс на долара от 1,66 към лева. С него държавният дълг на страната ни намалява с 919 млн. евро.

Средствата за плащането на повече от 1,131 милиарда щатски долара по глобалните облигации, емитирани от тогавашния финансов министър Милен Велчев през 2002-ра година, бяха набрани миналата година от успешно пласирана емисия еврооблигации. От финансовото министерство припомнят, че емисията от миналата година бе с повече от 5-процентни пункта по-евтина от дълга, който се погасява сега. Чрез рефинансирането на хазната се спестяват над 95 милиона лева. Също така се намалява и негативното влияние на валутния риск от щатския долар.

С извършване на плащането държавният дълг на България ще се редуцира с около 919,6 милиона евро. Така нивото му спада от близо 11,4 милиарда евро до 10,5 милиарда евро. Това представлява спад в съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт над 2-процентни пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна