Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Киссе: Няма яснота колко са мобилизираните етнически българи

Снимка: antonkisse.com

В момента в Украйна върви четвърта мобилизация, но няма яснота колко са мобилизраните етнически българи, заяви пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе:

Сега в Украйна се провежда четвърта мобилизация. Що се отнася до това колко българи са мобилизирани, не мога да ви кажа, защото нямаме статистически данни. Българите живеят в много райони – в Одеска, Запорожка област. Единствено мога да ви кажа, че сега върви вторият етап на мобилизацията – от Одеска област трябва да бъдат мобилизирани 4014 души. Те трябва да направят ротация на тези войници, които сега се намират и на Изток, където върви война. Дали има българи, които се бият и от двете страни – нямам такава подробна информация, но като имаме предвид това, че в тези райони в Донбас на работа бяха изпратени доста българи, гагаузи и други от Одеска област, които работеха в мините на Донбас и те практически останаха там и към днешния ден те са там, имат семейства и там хората са разделени – участват и за едната, и за другата страна. Мобилизация може да се откаже само ако има основание, има категории хора, които не могат да бъдат мобилизирани като учителите в селата, тези, които заради здравословното си състояние не могат да участват, или хората, които предприятията ги задържат на местата им, за да работят в селското стопанство, в други отрасли и те всяка година представят броя на хората, които да не бъдат привличани към други дейности.

Киссе коментира информацията, според която президентски указ постановява, че украинците нямат право да напускат страната без документ от тези, които отговарят за мобилизацията: 

До днес такъв закон няма приет, има разговори, но законодателно този въпрос не е решен, не е забранено на младите хора или на другите да напускат Украйна. Няма никакви проблеми. 

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна обяви, че в петък ще има срещи с български политици и неправителствени организации:

Мога да ви кажа, че по въпросите, по които има проблеми, имам покана и в петък ще се срещна с министъра, имам срещи с държавни дейци и неправителствени организации, които имат желание да подкрепят българите в Украйна.

Според Киссе към момента няма активизация на българите, които искат да напуснат Украйна и да дойдат в България.

Интервюто с Антон Киссе чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени