Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкращенията в ТЕЦ "Бобов дол" няма да надвишат 10 процента, уверяват от ръководството

Съкращения в ТЕЦ "Бобов дол" са необходими, но те няма да надвишат 10 процента. Това е заявил на първата си среща със синдикатите изпълнителният директор на централата Емил Христов.

Работодателят е поел ангажимент да изпълни всички предписания на Инспекцията по труда, която направи комплексна проверка, часове след протеста на работещите в края на миналата седмица. В срок до един месец ще бъде подновено работното облекло, ще бъдат осигурени лични предпазни средства и ще бъдат изплатени ваучерите за храна. Регионалният председател на "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира въпроса с хроничното забавяне на възнагражденията така:

От ръководството увериха, че сроковете, които инспекцията е дала, ще бъдат достатъчни, за да се осигури по-добра периодичност на плащания.

Почти сигурно е, че съкращения в ТЕЦ "Бобов дол" ще има, каза още Германова:

Няма да има масови съкращения. Преди всичко е възможно да се пристъпи към придобилите право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и ако те не достигнат – тези, които в момента са в изпитателен срок.

По време на протеста работещите в ТЕЦ-а поискаха незабавно започване на преговори за нов Колективен трудов договор. Според Йорданка Германова по-добрият вариант е:

Ние по-скоро обсъдихме един вариант на национално ниво да стартират процедури и да започнат преговори за подписване на браншов Колективен трудов договор. Все още не сме си дали срок, в който да предложим проектите за преговори, да стартира процедурата, или да определим начална дата на преговори, но това ще стане съвсем скоро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени