Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Митов: Вертикалният газов коридор е с най-голям потенциал за енергийната сигурност

Даниел Митов и Никос Кодзиас
Снимка: БГНЕС

Като ротационен председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ), България използва посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, за да представи инициативата за ненарушимост на границите на страните от Западните Балкани.  

България, според министър Даниел Митов, залага много на развиването на регионалните отношения и стабилността в тях:
И като ротационен председател на ПСЮЕ , България инициира подготовката на декларация за ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа. Благодаря на Гърция за подкрепата на тази инициатива.

Страната ни подкрепя всички инициативи за развитието на енергийната сигурност на Балканите и ЕС. В този смисъл София подкрепя изграждането на Южния газов коридор, междусистемните връзки и Вертикалния коридор, изтъкна Митов:
За българската страна идеята за реализиране на Вертикалния газов коридор сдържа най-сериозен потенциал за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, а и на целия Европейски съюз.

Кодзиас беше категоричен, че ще бъде подписано споразумението за интерконекторната връзка, което бе отложено преди дни: Бъдете сигурни, че ще го има. Това е елемент от енергийната сигурност. Лично съм се ангажирал с този въпрос .
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна