Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Хематологията отрече твърдението на НЗОК за отчитане на нереален брой пациенти

Снимка: Радио Видин

Не бихме си позволили да отстъпим от нашата професионална етика и квалификация в лечението на толкова тежко болни пациенти с остри левкемии, лимфони, в една от най-натоварените и високотехнологични болници в страната като Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. Това каза пред "Хоризонт" директорът на лечебното заведение д-р Георги Михайлов.

Поводът за изказването е, че от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) публикуваха съобщение, че в болницата има нарушения, свързани с хоспитализацията на болни.

От столичната онкохематология освен жалба към столичната здравна каса в четвъртък ще подадат и декларация за несъгласието си лично на управителя на Здравната каса д-р Глинка Комитов по време на заседание на здравната комисия. При проверка в болницата за активно лечение на хематологични заболявания контролните органи констатират изготвянето на стотици документи с невярно съдържание за хоспитализация на пациенти, съобщиха от пресцентъра на Касата. Директорът на болницата д-р Михайлов заяви: 

Касата коментира една проверка от месец май 2015 година, по която ние сме дали възражение за всеки лист от констативния протокол – болничен лист, история на заболяването, коментирани в проверката на столичната здравна каса. Не сме съгласи с тези заключения. В съобщението има цифри, които не отговарят на истината. Например, отчетената за 2015-а за първото тримесечие към НЗОК е една стойност, а цифрата, която ние сме подали е друга и освен това няма никакво увеличение на пациентите за две календарни години.

За първото тримесечие на 2014-а година са преминали 3429 болни, за същия период през 2015-а година – 3451 болни, т.е. няма статистическа разлика. Освен това в съобщението на Касата се цитира, че болницата разполага с определен брой легла в едно отделение, а клиниката на болницата не се състои от едно отделение, а от три големи отделения. За нас представените данни не са верни.

На въпрос за възникналите съмнения за фалшификации на медицинска документация в големи размери чрез отчитане на нереален брой пациенти, д-р Михайлов обясни, че данните на Касата са неверни:

Става дума за пациенти, които са добре познати на клиниката. Това са хронично болни пациенти, които редовно постъпват при нас. Става дума за констатация, която не отговаря на истината. Броят на пациентите, които преминават за месец през болницата, е много голям. Този брой, който е оспорен от Касата, е незначителен в сравнение с броя на пациентите, който ние обслужваме, но ние държим на всеки миг и час дейност, която сме извършили с тези тежко болни хора.

Д-р Михайлов заяви, че не очаква отчетената сума от 35 хил. лева да не бъде изплатена на лечебното заведение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна