Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Стефанов: В почивните дни рязко нарастват случаите на запалени сухи треви

Снимка: БГНЕС
Всяка година по време на топлите месеци от МВР апелират към хората да бъдат особено внимателни, когато ходят на излети в планината и палят огън. Причината – стотиците пожари, унищожили хиляди декари насаждения и гори у нас пред последните години. Въпреки предупрежденията хората продължават да не внимават и да палят, понякога дори умишлено, огън в близост до гористи местности.

Прави впечатление, че през почивните съботно-неделни дни рязко скачат случаите на запалена суха тревна растителност, запалени стърнища. Това изключително много натоварва нашите екипи, тъй като се налага да се ходи на големи разстояния, да се обхващат големи площи, само и само огънят да не се допусне до горския фонд, каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Стефан Стефанов – началник сектор "Превенция" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той препоръча в горещите дни да се внимава при паленето на открит огън. Забранено е хвърлянето на неугасени фасове от прозорците на автомобилите, както и паленето на огън в гората.

Интервюто със Стефан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна