Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери се среща с арабски лидери в Катар

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Катар, за да разговаря с лидери на арабски страни, които са обезпокоени от сделката между Техеран и световните сили за иранската ядрена програма, съобщи АП. Кери пристигна в Доха от Египет, където защити споразумението, постигнато с Иран миналия месец.

Днес в Доха Кери ще има обща среща с външните министри на Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Американският държавен секретар ще има също отделна среща с руския си колега Сергей Лавров, за да обсъдят Сирия и Иран.

По-рано в Кайро Кери каза, че Иран играе негативна роля в региона, но увери, че решаването на този проблем ще бъде по-лесно, ако Техеран не може да разработи ядрено оръжие. 

Иранският президентът Хасан Рохани на свой ред обяви, че страната му е постигнала главните си цели с историческото ядрено споразумение със световните сили. В обръщение към нацията Рохани каза, че постигнатото споразумение признава правото на Иран да обогатява уран и премахва международните санкции.

Американският Конгрес и иранският парламент трябва да одобрят споразумението в близките месеци, преди то да бъде приложено.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна