Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Попов: Законодателството създава проблем за увеличаването на кредитните кооперации

Снимка: БГНЕС
В целия свят земеделието е бизнес, който се нуждае от изгодни кредити, за да се развива нормално. Въпрос на държавна политика е да се използват позволените от Европейския съюз (ЕС) инструменти и да бъде осигурен финансов ресурс, така че проектите в земеделието да се изпълнят успешно. Един от добре работещите по света инструменти са кредитните кооперации. В момента кредитните кооперации у нас имат над 14 млн. лева собствен капитал. Те управляват активи за над 53 млн. и 13 хил. семейства годишно си осигуряват кредитен ресурс от тях.

Кредитните кооперации обединяват хора, които искат да се финансират вътре в групата, в кредитната кооперация. В България през 1996 година са създадени 33 такива. Те продължават да работят. Работят по линия на програмата ФАР. Те финансират само членовете си и могат да приемат още членове. Това обясни за "Хоризонт" финансовият експерт Иван Попов, участник в дискусионната кръгла маса в Министерството на земеделието.

Той поясни, че законовата база създава проблем за увеличаването на кредитните кооперации и допълни, че те са специфични финансови институции, които познават хората в района, в който работят:

По-облекчен е режимът за получаване на кредити. Всичко е както при нормалното банково кредитиране, с разликата, че те познават членовете си. По-достъпно е получаването на кредити от такъв тип кооперации, отколкото от кредитните институции.

Председателят на парламентарната земеделска комисия Румен Христов заяви, че досега не се е стигнало до гледане на законопроекти за кредитните кооперации:

Искането за влогонабиране по-скоро ще бъде обект за дискусия във финансовата комисия. Това е финансова структура, която би следвало да получи лиценз от БНБ. За мен би било добре от гледна точка за това, че производителите биха могли да разполагат с по-голям ресурс, но финансистите ще кажат дали това е възможно, или не.

Репортажа чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени