Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. М. Младенова: Ние трябва да сме до студентите си в такива ситуации

Проф. Л. Халачев: Надявам се този неприятен случай ще завърши със съдебно дело

П. Карастоянова: Очакваме искането за снемане на имунитет да бъде факт още в първия пленарен ден, а именно в сряда

Снимка: НАТФИЗ

Агресията е много силна и то не само политическата, поясни за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ професор Любомир Халачев, ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ)

Учебният процес върви нормално, а студентите, които са имали неприятната среща, влизат в ритъм и се успокояват -  те се срещнаха с някакъв тип агресия, обясни професор Халачев и допълни,че:

За да може една държава да бъде щастлива и една нация да бъдеуспешна, тя трябва преди всичко да има закон, който да стои над всички и да регулира отношенията между хората, трябва да има власт, която да е колкото се може по-разпространена между повече субекти и трябва да бъде спокойна тази държава за хората.

Академията има подадени сигнали до Народното събрание, до главния прокурор и т.н. , но не само ние – Творческият съюз, Съюзът на артистите, Съветът на ректорите и маса други организации,  обясни ректорът н НАТФИЗ.

Професор Халачев изрази надежда, че институциите ще си свършат работата и този неприятен и отвратителен случай ще завърши със съдебно дело, допълни той.

СнимкаНие незабавно реагирахме с позиция, с която осъждаме този акт на агресия и навлизане във висше учебно заведение или в една от люлките на българската култура в центъра на София, уточни председателят на парламентарната комисия по култура и медии Поли Карастоянова, от където осъдиха поведението на Волен Сидеров с декларация:

Определяме това не просто като някакъв хулигански акт в една административна държавна публична сграда, но и като остро и безобразно поведение, което навлиза в пространството – личното, интелектуалното, духовното и моралното на децата на България.

Карастоянова поясни, че в своята позиция Комисията по култура и медии в Народното събрание се е обърнала с молба да бъде подкрепено искането на главния прокурор Сотир Цацаров  за снемане на имунитета на Сидеров от всички народни представители и допълни:

Имаме информация, че вече е налице и второ искане за имунитет, което е заведено с входящ номер от тази сутрин, тъй като сме свидетели на изключително енергично и сериозно отношение към целия този процес от страна на славния прокурор. 

Очакваме искането за снемане на имунитет да бъде факт още в първия пленарен ден, а именно в сряда,  подчерта Карастоянова.

СнимкаНие трябва да сме до студентите си в такива ситуации, заяви в интервю за "Хоризонт" театралният режисьор професор Маргарита Младенова, която присъства на организирания протест пред Народното събрание от страна на студентите от НАТФИЗ:

Граждански искам и не мога да не очаквам в едни опити артистите, не просто актьорите – културните дейци и развитите хора, да поправят едни рецидивни практики, които безсилието на законодателството не може да удържи.


Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна