Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ печели повечето от 14-те областни града, в които имаше балотаж

| обновено на 02.11.15 в 00:04
Снимка: БГНЕС

По последни данни от балотажа в областните градове кандидатите на партия ГЕРБ печелят в Хасково, Сливен, Видин, Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Перник, Враца.

Реформаторският блок печели втория тур в Плевен и Добрич.

Изключително оспорвана е битката за кметския пост в Пловдив. На база 58,89 процента от вече обработените протоколи в Общинската избирателна комисия Иван Тотев от ГЕРБ печели минимална преднина пред опонента си Славчо Атанасов. ГЕРБ печели балотажите на 5 от шестте районни кметства - всички, освен район "Южен".

При данни от паралелно преброяване на 100% от изборните протоколи от "Галъп Интернешнъл", кандидатите на ГЕРБ печелят

във Видин и Шумен. В Шумен Любомир Христов печели балотажа срещу кандидата на БСП Иван Иванов, а във Видин Огнян Ценков - надпреварата срещу Росица Кирова от коалиция "Единни за промяна".

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев е победител на балотажа, сочат социологическите проучвания. Пред "Хоризонт" той посочи, че първата му стъпка ще е анализ на финансите на общината. 

Досегашните кметове на Плевен и Хасково загубиха изборната битка. В Плевен спечели кандидатът на Реформаторския блок Георг Спартански, който победи с голямо мнозинство досегашния кмет Димитър Стойков от ГЕРБ. В Хасково кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов спечели с доста голяма преднина пред досегашния кмет Георги Иванов. 

Трети мандат в Пазарджик печели досегашния кмет Тодор Попов, който побеси кандидата на ГЕРБ Найден Шопов.  Шопов заяви за "Хоризонт", че приема изборите и няма да обжалва резултата.

В Ловеч кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова спечели балотажа с кандидата на БСП.

ГЕРБ спечели и в трите района във Варна, където имаше балотаж - "Приморски", "Аспарухово" и "Владислав Варненчик". Другите два района - "Младост" и "Одесос" бяха спечелени от ГЕРБ още на пъривя тур, когато за кмет беше преизбран Иван Портних от ГЕРБ. 

Д-р Валентин Василев от ГЕРБ печели балотажа в Разград с 57,82% от гласовете, сочат данните на ОИК от всички обработени протоколи. За Василев са гласували 9330 избиратели. Опонентът му, досегашният кмет на Разград Денчо Бояджиев, е получил 6805 гласа.  БСП има причини да обжалва балотажа, но не разполага със кадри, показващи директно купуване на гласове, . каза областният лидер на социалистите Елка Неделчева.

В Търговище изборите печели кандидатът на ГЕРБ Дарин Димитров. Той посочи като първа задачапроверката на изграждането на водния цикъл на града.

В Перник води кандидатът на ГЕРБ Вяра Церовска. Няма съмнение, аз съм новия кмет, каза тя в ефира на БНР.

Кандидатът на ГЕРБ д-р Юлиян Найденов печели втори мандат в Силистра. Данните са на база паралелно преброяване на 100% от изборните протоколи в щаба на партия ГЕРБ. За Найденов са гласували 9652 души или 59% на сто от участвалите в балотажа. 

Кандидатът на ГЕРБ в община Горна Оряховица Добромир Добрев печели втори кметски мандат. Според паралелното преброяване на секционните протоколи от местната централа на партията, Добрев е получил над 66% от гласовете. Негов опонент беше Никола Колев от АБВ, издигнат от местна коалиция, който на балотажа получи подкрепата и на БСП.

Убедителна победа в Айтос, втората по-големина община след Бургас печели кандидатът на ГЕРБ Васил Едрев. След него остава кандидатът на ДПС Севим Али.

Според паралелни преброявания от партийни централи изборите за кмет на община Мездра печели кандидатът от БСП Генади Събков, който срещу кандидата на АБВ Николинка Кътовска.

Калин Каменов от ГЕРБ е новият кмет на Враца.

В Бяла Слатина кандидатът на ГЕРБ Иво Цветков печели битката срещу кандидата на ДПС Касъм Касъмов. 

В Карлово на балотажа печели досегашният кмет Емил Кабаиванов, който заяви за БНР, че след местните избори влиянието на РБ се увеличава.

В Добрич новият кмет е Йордан Йорданов от Реформаторския блок.

В трите общини нa Гaбровскa облaст  - Севлиево, Трявнa и Дряново нa бaлотaжa печелят кaндидaтите нa ГЕРБ по данни от пaрaлелното преброявaне, проведено от щaбa нa пaртиятa.

В Неделино независимият кандидат Боян Кехайов печели балотажа срещу досегашния управник Стоян Беширов.


След окончателното преброяване на бюлетините в Раднево кмет става кандидатът на ГЕРБ Теньо Тенев, който води с 1000 гласа пред опонентката си. В Чирпан балотажът печели досегашната кметица Кичка Петкова срещу Христо Стефанов от ГЕРБ. В Гурково кмет става Иван Иванов от ГЕРБ, който излезе напред в кметската надпревара срещу к Стоян Николов от БСП, досегашен кмет на общината.

След края на изборния ден в ОИК - Павел баня от ДПС са внесли 10 жалби, подадени от застъпници на кандидата Иса Бесоолу с искане за ръчно преброяване на бюлетините. 
Кандидатът на БСП  Румен Павлов печели изборите за кмет на община Стражица с 55 процента от гласовете, според партийното паралелно преброяване на протоколите.

В 10 от 16-те района на София, в които имаше балотаж, печели ГЕРБ, а РБ в 5 - Реформаторският блок. Все още няма сигурни резултати за район "Триадица".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна