Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на родопско село с подписка срещу продажбата на общинска хижа

Жителите на родопското село Момчиловци събират подписка в защита на обявената за публична продан общинска хижа "Момина вода" заедно с над 48 дка земи и гори в землището на селото. Подписката ще бъде изпратена до всички държавни институции, както и частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски.

За имота и терена е издаден изпълнителен лист по искане на обявеното в несъстоятелност дружество "СКАБ"-ЕООД и на "Елмаз"-ЕООД - фирмите, съдружници в консорциум "Светлина", който поддържаше уличното осветление от 2008-а година. Четири години по-късно община Смолян сама пое обслужването и започнаха дела за неизплатени средства. Последваха и редица запори на общинска собственост. Над 200 души от село Момчиловци са заявили своята подкрепа да защитят имота от публична продан, каза председателят на инициативния комитет Андрей Андреев:

Аз считам за крайно несправедливо общината и съответно всички свързани с казуса лица, съдебни изпълнители, както и ищецът да разполагат с една такава собственост. Това едва ли е единственият общински имот и не мисля, че е редно той да служи за уреждане на стари дългове. Целта на подписката ни е този имот, тази хижа "Момина вода" с прилежащата площ да не бъде обект на някакви частни интереси. Ние не искаме това да се случи и сме готови да организираме протести, в пълния смисъл на думата, ако трябва ще се стига и до гражданско неподчинение. Това не са мои думи. Аз в момента говоря от името на цялото село.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна