Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава работата на аварийните екипи за възстановяване на четири далекопровода във Врачанско

Снимка: БТА

Аварийните екипи продължават да работят по възстановяване на четири далекопровода в област Враца, където обледяването на проводниците остави тази сутрин без електрозахранвене 17 000 потребители.

В късния следобед близо 4700 абонати на ЧЕЗ бяха без ток, като заедно с екипите на ЧЕЗ, в село Борован беше и заместник- министърът на енергетиката Жечо Станков, който беше категоричен, че възникналите при тази поледица проблеми се различават от критичните ситуации с електроснебдяването миналата зима:

В момента проблем е дъждът, който директно е навалял при минусови температури, и така ледът е полепнал по проводниците. По това, което беше като проблем миналата година, всичко е изчистено – причината миналата година беше тежкият сняг, който беше паднал на дърветата и чупеше клоните им, които късаха проводниците.

В тази връзка ние направихме промяна точно в нормативната уредба – просеките бяха почистени и съответно разстоянията бяха увеличени. Беше извършена и проверка, назначена от министъра, на места. Този път говорим за по-различен проблем, защото бедствието е свързано с природата и по никакъв начин не може да бъде изолиран този ефект,
поясни още заместник-министърът на енергетиката.
 
В четвъртък във Враца ще бъде учебен ден, но учебните занятия ще бъдат намалени и ще започнат в 9,00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна