Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Петков: Реформите в МВР не могат да са за сметка на хората, ангажирани пряко с нашата сигурност

Снимка: БГНЕС

Много ясно казахме, че трябва да се намери силно решение за МОН, защото това е изключително важна материя за България.

Нашите притеснения идват от това, че имаме един изведен приоритет – борба с корупцията, където  сме доникъде. Ние още нямаме варианта на законопроект, където г-жа Кунева ще внесе, при положение че ние от АБВ сме предоставили сериозна експертиза и сериозни предложения, конкретни текстове. Не може да не сме свършили едното и да тръгнем, със същия човек, в една друга, много дълбока тема.

Това каза за предаването "Хоризонт за вас" заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков и допълни, че партията е изявила готовност да дискутира и политики, независимо кой е министър на образованието. Запитан дали очаква разрив в отношенията между АБВ и ГЕРБ заради позицията си, той заяви:

Първият разрив, който вече е неоспорим факт, е в т.нар. Реформаторски блок или остатъците от него. От тук нататък е проблем на ГЕРБ да хармонизира отношенията си, да покаже воля и способност да води диалог в името на определени политики и на тяхната реализация.

Има неща, които ГЕРБ трябва да осмисли, за да не повтаря грешките си, изтъкна Петков и коментира евентуално излизане на АБВ от властта така: 

Ние сме подкрепили правителството на базата на програмната декларация. Когато видим неспособност на министър-председателя и на правителството, като цяло на мнозинството, да реализира тази политика, с която ние сме се ангажирали, разбира се, че нямаме място в управлението.

Партията е забелязала такива постъпки в сферата на отбраната и на външните работи и ясно ги е артикулирала, отбеляза политикът:

Има неща, които минават границата на здравия разум. Има един определен критичен минимум, който нашите избиратели могат да понесат. Ние сме в това НС с определен мандат и ще се съобразим с него, независимо какво ще коства това.

От партията все още не са решили дали да издигнат лидера Георги Първанов за кандидат-президент, заяви Петков. Стремежът е българските граждани да изчистят представата си за това какъв държавен глава е необходим. Политикът определи като "национално предателство" неактивната работа по издигането на кандидатурата на Ирина Бокова.

Обясненията на министър-председателя, че, видите ли, другите щели да се изморят, на спортен език…значи този човек много тежко бърка дипломацията и спорта. Това са неща, които са доста различни жанрове.

В АБВ разполагат с информация, че активно се работи срещу кандидатурата на Бокова, изтъкна Петков. Той одобри публикувания законопроект за МВР, но изтъкна че според него министърът "може да има едно много по-друго поведение, много по друг тип размах" и изтъкна, че министърът трябва да инициира дебат в професионалните среди и с неправителствените организации, които имат отношение по темата.

Тези реформи не могат да бъдат за сметка на пряко ангажираните с нашата сигурност хора, обобщи той

Правителството и МВнР са направили "немалко, но далеч не всичко", за да се предотврати категорично опитът на турската дипломация да се намесва в българския политически и обществен живот, изтъкна Петков.

Интервюто на Лъчезар Цветков с Румен Петков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна