Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Ако не бъдат коригирани текстове от проектозакона за МВР, няма да се стигне до реформа

Николай Радулов
Снимка: БГНЕС

Реформа в МВР е необходима, защото сегашното структуриране и начин на управление на министерството не води до повишаване на ефективността и противодействие на престъпността, коментира в предаването „Нещо повече“ експертът по сигурност Николай Радулов.


Законопроектът за МВР беше отхвърлен миналата седмица от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Според Радулов предлаганите промени не биха довели до подобряване на дейностите по опазване на обществената сигурност:

Проблемът се състои в това не как ще изглеждат структурите, а какво има в тях. Това, че ще имаме структура, в която има трета категория служители, пак държавни служители, само по себе си няма да доведе до никакви спестявания, нито до повишаване на нейната ефективност. Това са служители, които освен чисто административни функции имат и управленски функции, функции по методическо ръководство, обучение, подбор на другите служители. Така че може би първо няма да е уместно те да управляват процесите на подбиране, назначаване и придвижване на личния състав, след като личния състав ще е първа категория, а те трета. Второ – самото прехвърляне на целия този състав трета категория няма да доведе до някакви реални икономии, защото при прехвърлянето съставът, който от първа отива в трета категория, трябва да получи своето обезщетение. Ще са необходими 150-200 милиона, за да бъде обезпечено едно такова прехвърляне.

Николай Радулов прогнозира, че ще има спорове между ръководството на министерството и синдикатите. По думите му, ако не бъдат коригира някои текстове  в проектозакона, няма да се получи нищо, дори и законът да мине формално през Народното събрание. 

Цялото интервю с Николай Радулов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна