Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС препоръча на парламента да разгледа приоритетно промените в Закона за електронното управление

| обновено на 14.04.16 в 14:11
Снимка: БГНЕС

Консултативния съвет за национална сигурност препоръча на парламента да разгледа приоритетно промените в Закона за електронното управление, а правителството – националната стратегия за киберсигурност до 2020 година. Министерският съвет трябва да осигури достатъчно средства за изграждане на адекватни способности за киберсигурнонст. Това са част от решенията след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента по темата за киберсигурността. От "Дондуков" 2.

Нарастващата дигитална зависимост увеличава рисковете за страната ни, това е един от изводите на участниците в заседанието на Консултативния съвет. В последно време България е била обект и на кибератаки, посочи президентът Росен Плевнелиев и изброи случаи, в които обект на кибератаки са били системите на летища, институции и ведомства. Има изтичане на лични данни на български и чужди граждани. Страната ни не разполага с добри секторни  политики, използва остарели системи и изостава от изискванията на Европейския съюз и НАТО за киберсигурност. Консултативният съвет по национална сигурност препоръча на законодателната и изпълнителната власт:

Народното събрание да разгледа приоритетно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление, в който е предвидено създаването на държавна агенция "Електронно управление" и държавно предприятие "Единен системен оператор". Второ – Министерският съвет приоритетно да приеме националната стратегия за киберсигурност "Киберустойчива България 2020" след анализ на предложенията от широкото обществено обсъждане. Министерският съвет да осигури целево необходимите ресурси за изграждане на адекватни способности за киберсигурност и усъвършенстване на комуникационно-информационната инфраструктура, за реализиране на мрежовия модел за споделяне на информация, взаимодействие и координация между организациите с основни отговорности за киберсигурността в държавата. Министерският съвет да организира и проведе до края на 2016 година национално учение по киберустойчивост за тестване на основните елементи от националната стратегия за киберсигурност. Министерският съвет да задължи всички държавни институции да информират своевременно отговорните за противодействие служби за извършваните срещу тях кибератаки.

Още една препоръка към Министерството на отбраната – ведомството на Николай Ненчев трябва да ускори изграждането на оперативен център за киберотбрана, съгласно плана за развитие на въоръжените сили до 2020 година. 

Премиерът Бойко Борисов също защити днешните решения на Консултативния съвет при президента:

Мерките никога не могат да бъдат достатъчни в тази сфера, защото, първо, революцията в информационните технологии е такава, че всеки ден се намира и адекватна хакерска атака по тях. Факт е, че в Турция, в Съединените щати, в Германия, в знакови организации, правителства, в техните данъчни служби изтичат милиони лични данни на хора. Това показва, че дори и най-защитените са уязвими. Това ни най-малко не променя нашето желание, така че ще се стараем максимално адекватно да си защитаваме системите.

Министерствата имат досатъчно средства, за да изградят система за сигурност, смята Борисов. Премиерът препоръча ведомствата да спрат да харчат пари, всяко за собствена система. Агенцията за електронно управление може да координира тази дейност:

Стотици милиони вече са изхарчени в информационните системи. Една система ТЕТРА, да речем, ако бъде приложена за всички, спокойно може да се използва по-рационално и дори да се наложи там да се дадат малко пари, вече тя е една готова система. Тя е на практика много добра. Има я и в армията, има я и в МВР.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна