Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Поппетров: Малко е останало от духа на Априлското въстание

Снимка: БГНЕС

Малко остава от духа на Априлското въстание днес, но ако погледнем голямото дело, ще видим че то има изключително измерение. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" историкът Николай Поппетров:

Тези хора са знаели, че не могат да се борят срещу една огромна и добре организирана империя. Това ръководителите на въстанието са го знаели и са заложили всичко, което имат, в името на една кауза. Ако тези хора не бяха извършили този акт тогава, може би нямаше така да се развие българската история.

Априлските дейци поставят съдбата на българите в международния дневен ред. И саможертвата и героизмът са големи, но това е голямото място, което въстанието заема в българската история, изтъкна историкът:

Имало е ентусиазъм и нагласата, че ще приключи това състояние на робство. Този ентусиазъм е много важен. Рядко в националните истории има такъв обществен кипеж.

Историята показва, че през поколенията този ентусиазъм се губи, особено в ситуации като нашата, когато се вижда, че големите жертви водят до късно признание на извършеното, коментира още Поппетров, припомняйки тъжната участ на редица национални герои от Априлската епопея и Руско-турската освободителна война.

Има някакво обезверяване като цяло в обществото и силна доза неоправдан негативизъм към историческите събития, смятани за прекалено романтични и отдалечени от сегашното прагматично време, смята Николай Поппетров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна