Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Джералдин Томас: Най-голямо въздействие има страхът от радиация, който води до стрес

Засега няма данни, че аварията в Чернобил е довела до увеличаване на раковите заболявания, с изключение на рака на щитовидната жлеза. Това обяви в интервю за Би Би Си професор Джералдин Томас, директор на Чернобилската тъканна банка към Имперския колеж в Лондон. Банката изследва дали има радиационен отпечатък при раковите заболявания на щитовидната жлеза, развили се в резултат на Чернобил.

Няма съмнение, че има повишение на раковите образования на щитовидната жлеза, особено при хора, които в ранна възраст са били изложени на радиацията. Но като изключим това, при населението няма увеличение при някой друг вид рак, което да можем да засечем, обясни професор Томас.

Относно проучвания, които сочат цялостно повишаване на раковите заболявания след Чернобил, Джералдин Томас обясни:

По отношение на раковите образувания в други тъкани, просто въобще не можем да покажем повишение. Ракът може да причинен от много различни неща - от това, с което се храним, дали пушим или не, има много объркващи фактори. Затова изследванията трябва да се правят много внимателно, за да се уточни какво причинява увеличението при даден вид рак, допълни професор Томас.

Тя също подчерта, че населението трябва да бъде информирано подробно след ядрени инциденти като тези в Чернобил и Фукушима, защото стресът и неяснотата могат да причинят здравословни проблеми.

Няма съмнение и всички големи научни изследвания, направени от най-добрите учени в страната, показват, че най-голямо въздействие има страхът от радиация, който води до психологически стрес. От Чернобил научихме много, но нещото, което не научихме, беше как да обясним на обществото какви са истинските рискове, за разлика от страховете им за рисковете, посочи Джералдин Томас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени