Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на ЕС след решението на Великобритания – коментарите на Кристиан Вигенин и Стоян Сталев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бърза и адекватна реакция на Европейския съюз след решението на Великобритания да напусне и повече вглеждане в реалните проблеми на държавите членки, препоръчаха бившите външни министри Кристиан Вигенин и Стоян Сталев в предаването "Хоризонт за вас".

ЕС е показал в своята история, че може да се променя и обикновено след кризи излиза по-силен. Това обаче не е правило. Истината е, че в момента може би се намираме пред най-голямото предизвикателство, пред което той се е изправял, защото за първи път страна членка го напуска, смята Вигенин.

Той допълни, че евроскептичните партии в Европа са се появили поради неспособността на страните членки и европейските институции да покажат, че ЕС е полезен за гражданите и че може да отстоява техните интереси.

Последните няколко години показаха, че ЕС наистина е твърде муден, бавно реагира и трудно стига до решение, коментира Вигенин. Кристиан Вигенин

Той смята, че няма лидери, които да мислят стратегически за континента, политиката е станала краткосрочна, ориентирана най-късно до следващите национални избори.

Много често важни европейски политики дълго време се блокираха заради чисто национални причини. Този референдум и резултатът от него е следствие от опита на сегашния премиер на Великобритания да надхитри едновременно Европейския съюз и гражданите си, опитвайки се да преговаря за отстъпки за страната си, плашейки от една страна ЕС с референдум, от друга страна, обяснявайки на своите граждани, че по този начин той ще получи по-големи отстъпки, а Великобритания ще остане в Евросъюза.

Съвсем не е нереалистично не Европейския съюз да се разпадне, а самата Великобритания - в резултат на този референдум, прогнозира Кристиан Вигенин.

Според него ЕС трябва да реагира бързо и адекватно, да не си затваря очите и да не смята, че сега без Великобритания нещата могат да продължат по старо му и ще бъде по-лесно. Напротив, наистина трябва да видят къде са проблемите и да направят така, че Съюзът да работи.

Стоян СталевВ тази ситуация е много важно Европейският съюз да направи своите правилни изводи и да бъде самокритичен по отношение на една промяна, която да засяга интересите на гражданите, коментира ситуацията след решението за Брекзит бившият външен министър Стоян Сталев.

По думите му, трябва да се спре с политически коректното говорене, а да се видят истинските проблеми на ежедневието, кризите около Европа, да се видят страховете на държавите, защото ЕС ще бъде и занапред съюз на национални държави.

ЕС не може и не трябва да върви по пътя на федерализацията, категоричен е Сталев.

Интервюто с Кристиан Вигенин и Стоян Сталев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени