Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Ще подпиша връщане на смъртното наказание, ако парламентът го приеме

| обновено на 19.07.16 в 07:27
Реджеп Ердоган
Снимка: БТА
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание след опита за преврат, той ще го подпише като закон. В интервю за телевизия Си Ен Ен Ердоган определи метежа като престъпление и държавна измяна и допълни, че хората по улиците искат виновните да бъдат наказани:
Хората сега искат тези терористи да бъдат убити. Това е тяхното желание. Защо да ги държим и храним в затворите през следващите години? Това питат хората. 
ЕС вече обяви, че ако Турция върне смъртното наказание, тя не може да разчита на продължаване на преговорите за присъединяване към Съюза.
В отговор на въпрос не дава ли сега моментът шанс за помирение, а не за репресии, президентът каза:
Не знам за какви репресии от страна на Ердоган говорите. Бих искал да знам, ако в Турция има репресии. Ако Ердоган репресираше хората, те нямаше да го избират. Ако Ердоган ги потискаше, нямаше да печели с над 40% изборите.
Турският президент обяви, че Анкара скоро ще поиска официално от САЩ да бъде екстрадиран духовникът Фетуллах Гюлен, сочен от турските власти за вдъхновител на метежа.
Ердоган описа и какво се е случило в драматичните часове на петъчната вечер. Той каза, че се е разминал за минути със смъртта, преди превратаджиите да бомбардират курорта в югоизточна Турция, където бил на почивка. В интервюто Ердоган заяви, че войници, подкрепящи преврата, убили двама негови телохранители при нападението срещу курорта през нощта в петък срещу събота:
Ако бях останал още 10-15 минути, щях да бъда убит или пленен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна