Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите от РБ не се разбраха за общ кандидат за президент и днес

| обновено на 23.08.16 в 18:20
Снимка: БГНЕС

Партиите от Реформаторския блок не постигнаха съгласие за общ кандидат за президент и на днешното заседание на Изпълнителния съвет.
В петък ще има среща на лидерите на партиите от Реформаторския блок и следващия вторник се очаква да бъде издигната обща кандидатура. 
Лидерът на ДСБ Радан Кънев беше лаконичен: Да, безспорно стигнахме до напредък.
Според министър Николай Ненчев, който е и председател на БЗНС, Корман Исмаилов се е отказал от номинацията за кандидат за президент.
Ненчев отново настоя да се водят разговори за издигане на общ кандидат за президент от РБ и ГЕРБ:
Очаква се тази инициатива да дойде от ГЕРБ. Те са най-голямата политическа партия и аз се обръщам към тях да проявят повече разум. Нямаме време, при вече издигнат кандидат ще стане по-трудно.
За предложението на БЗНС да се издигне обща кандидатура с ГЕРБ, Найден Зеленогорски коментира:
Няма друга партия, която да подкрепя тази теза. Тезата ни е, че си вървим по пътя, издигаме си собствена кандидатура и участваме на изборите. И до голяма степен тя се потвърждава от проучванията, това поне мога да ви го кажа категорично. Да коментираме обща кандидатура, при положение че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично. Едно е да седнем заедно и да обмисляме кандидатури, друго е вече да е начертан графикът, да има слоган на кампанията и да се чака просто кандидатът. Ние някак си вече не сме на място там. 

За Движение „България на гражданите“ най-убедителна е кандидатурата на скулптора проф. Велислав Минеков.
 
Предварително проучване в партийните структури показва, че неприемлива е кандидатурата на Гроздан Караджов – от около 800 делегати само двама го подкрепят, уточни Настимир Ананиев. Той припомни, че ДБГ е най-голямата партия в блока с най-добър резултат на местните избори, а мнозинството от симпатизантите на РБ очаква той да излезе със самостоятелна кандидатура.

В ДБГ имат и колебания около кандидатурата на Трайчо Трайков, който демонстрирал колебливо поведение, а целта на РБ, формулирана от Ананиев е или победа, или най-малко балотаж.

Още акценти по темата  - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна