Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел стартира Национална кампания за хората с деменция

Празник за Коледа в Дома за възрастни хора с деменция в село Салаш- 2014 г.
Снимка: Иванка Петрова


Национална програма за помощ на хора с деменция стартира в Израел. Най-сериозната разновидност от целия спектър на старчески болести е Алцхаймер. Стотици дневни забавачници за възрастни, подобни на пенсионерските клубове, се борят за това и в напреднала възраст хората да са в добро физическо здраве и да могат да се самообслужват. Има и специализирана програма за болни от Алцхаймер. Обикновено такива хора по-трудно се справят с настоящето, но спомените им са живи. За да поддържат духа им, се прожектират филми от годините на младостта им, а се слушат и стари шлагери.

Хората с Алцхаймер са най-редовните посетители на етнографските музеи, защото сечивата от миналото им вдъхват много повече увереност от съвременната техника, с която са заобиколени и ползват в ежедневието си. Клубовете обаче съвсем не са клубове на носталгици. Изучаването на нов език, рисуването и градинарството са не по-малко важни за преодоляване на изтриването на паметта. Подобно на децата от началното училище, и участниците в забавачницата за възрастни трябва да разкажат какво са видели след разходка в парка или посещение на театрална постановка.

Хуманитарните работници са установили, че подходящ музикален съпровод намалява съпротивата на пациентите към извършването на определени ежедневни нужди като например къпането.

Създадени са постоянни приюти, както и центрове, в които хората могат да оставят близките си за ден-два.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени