Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва в Турция след поредните арести

Генка Шикерова: В Югоизточна Турция се води война, за която никой не говори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Югоизточна Турция се води война, за която никой не говори. Никой не знае дали и за какво може да бъде задържан. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Генка Шикерова, журналист от Нова телевизия и автор на филм за Турция след опита за военен преврат:

Не мога в никакъв случай да кажа, че в Турция има примирение, но при всички случаи има страх. Хората се страхуват на най-ниско ниво от абсолютно всичко, включително и от близките си. Страхуват се да не направят погрешна стъпка по отношение на коментарите, които правят, свързани с политическата обстановка. Аз разговарях с няколко души, които са от района на Диарбекир и това, което беше шокиращо за мен, беше, че те дори не можеха да ми покажат снимки от родните си места, защото има ограничения да снимат. Едното от момичетата ми каза, че няма как да ми покаже улиците, по които преди е играла, защото полицията и военните проверяват телефоните им и ако бъдат хванати със снимки или видеа от това какво се случва там, биха могли да имат проблем.

Демократичната партия на народите, тази прокюрдска партия, промотира един модел, който е много специфичен. Това каза Мариян Карагьозов от Института по балканистика:

Тази партия има двама съпредседатели на всяко от своите партийни нива – функционално и регионално, така че всъщност най-често те са мъж и жена. Тази нощ бяха арестувани в Анкара един от съпредседателите Селяхатин Демирташ, който е кюрд, а в Диарбекир беше арестувана жена от турски произход Фиген Юксекдаг. Срещу тях от доста време имаше различни обвинения във връзка с това, че са отказали да свидетелстват по редица въпроси и т.н., така че срещу тях има отворени няколко такива обвинения, които всъщност бяха повод за ареста. Срещу тях обаче никога не е имало обвинения за връзка с Гюлен.

Цялото интервю с Генка Шикерова и Мариян Карагьозов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна