Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Зеленогорски: България не е била от дълго време в толкова добро финансово здраве

Реалистично е антикорупционният закон да бъде приет от този парламент, смята Зеленогорски

Найден Зеленогорски


Антикорупционният закон остава приоритет за реформаторите и "Движение България на гражданите", потвърди в ефира на "Хоризонт" Найден Зеленогорски, който е заместник председател на формацията. Според него е реалистично законът да бъде приет в този парламент, макар че сроковете на неговото действие ще са съкратени:

Ще направим всичко възможно той да мине и на второ четене....Мисля, че е реалистично, защото текстовете за второ четене отдавна са ясни - знам, че се работи в правната комисията по темата,  въпросът е да бъде подготвен доклада и да бъде внесен. При всички случаи ще се наложи да се работи без ваканция или с много малка коледна и новогодишна ваканция

Зеленогорски обаче отбеляза, че бюджетът за 2017 - а има приоритет в Народното събрание и подчерта: Аз съм доволен, че бюджетът мина на първо четене.  

Зеленогорски съобщи, че скоро ще се проведе съюзен конгрес на Реформаторския блок, на който ще бъдат набелязани целите и концепцията за развитие на блока. Той отбеляза:

Реформаторският блок в пълния си състав нямаше разминаване в целите. Имаше разминаване в това по какъв път да постигнем целите си - колегите решиха да са радикална опозиция, ние смятаме, че по-логично и по нормално е да продължим усилието.... и фактите са налице - промени в Конституцията..., антикорупциония закон, стартиране на реформи в образование и здравеопазване, икономически ръст, превъоръжаване на Българската армия. 

Зеленогорски подчерта, че икономическите показатели на страната ни са оптимистични и България не е била от дълго време в толкова добро финансово здраве.

Днес новоизбраният Национален съвет на ДБГ обсъжда в София концепцията за развитието на РБ, политическата ситуация в страната и бюджета. Утре ще заседава ИС на РБ

Във вторник РБ ще отиде с ясна теза на консултациите с президента преди връчването на проучвателния мандат за съставяне на кабинет, отбеляза Зеленогорски. Според него най-реалистичният сценарии е предсрочни избори в края на март - началото на април.

Той смята, че спешно трябва да се стартира обществена дискусия с участието  експерти, за да се обсъди как  да се въведе мажоритарност при изборите в България, като се избегнат рисковете, свързани с тази избирателна система.

Цялото интервю с Найден Зеленогорски може да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна