Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата отпуска на БАН 2 милиона лева за подпомагане на младите учени

Снимка: БГНЕС

Държавата е отпуснала на Българската академия на науките 2 милиона лева за подпомагане на младите учени. БАН представи пред млади учени новата Програма за подпомагане нa млади учени и докторанти 2017. Целта на програмата е да стимулира участието на млади учени и докторанти от БАН в научноизследователската работа чрез финансиране на научни проекти, разработващи нови и оригинални идеи в деветте научни направления на Академията.

Росица Николова, директор на Института по минералогия и кристалография и председател на комисията за младите учени обясни:

Младият учен е ръководител и има право да си вземе и един консултант – негов ръководител или също млад учен, няма ограничение за консултанта. Двама души са екипът за изпълнение на проекта. Проектът е с максимална стойност 12 000 лева и продължителност 18 месеца максимум.

Около 160, до 200 проекта ще могат да се финансират по механизма за подпомагане, посочи Росица Николова като уточни, че при оценката на проектите експертните комисии ще пренецяват дали да отпускат максималната сума. Проектите ще се оценяват по научни направления.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна