Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В местността Оборище завършват честванията на 141 години от Априлската епопея

| обновено на 02.05.17 в 11:47
Снимка: БГНЕС

Със събор-поклонение в местността Оборище се отбелязва 141-та годишнина от Априлското въстание. На историческото място беше отслужен тържествен молебен-водосвет за здравето и благоденствието на българския народ.

Стотици българи от страната отдадоха почит и положиха цвете пред паметника на Оборище, на който са изписани имената на първите български депутати, тези истински народни избраници, които преди 141 години дадоха пример как се служи на отечеството - без облаги и привилегии, а с единение в името на националната кауза.

От мястото, символ на българския парламентаризъм, председателят на народното събрание Димитър Главчев каза:

Ако сме запазили в сърцата си поне малко от техния възрожденски плам, себеотрицание и родолюбие, ако се водим в работата си от общия интерес, то ние - днешните депутати, можем да претендираме за правото да бъдем народни избраници. Затова е необходима отговорност пред народа ни, зрялост и воля, да се търси общото и да се формулират обединителните цели, каза Димитър Главчев.

Събор-поклонението на Оборище продължава с празнична програма.

Местността е част от нашата история. Всяка година на 2 май на мястото се събират и отдават почит потомци на загиналите в Априлското въстание. А за тези, които случайно са забравили това, на пътя за Оборище стои паметна плоча с надпис: "Пътнико! Свали шапка, макар отдалече, поклони се, преди да отминеш!"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна