Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП внася предложения за промени в ГПК, касаещи частните съдебни изпълнители

Снимка: БГНЕС

От "БСП за България" ще внесат в парламента предложенията на омбудсмана Мая Манолова за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, отнасящи се до частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити. Това съобщи в предаването "Неделя 150" лидерът на социалистите Корнелия Нинова и поясни:

Макар че ние в предишния парламент работихме по тези промени, просто не стигна времето да ги довършим.

Тази седмица внасяме тези предложения. Просто тези своеволия - да ти продават жилището три пъти по-евтино, да нямаш възможност да обжалваш оценки или действия на частните съдебни изпълнители, да нямаш никаква информация и право да си защитиш правата - това трябва да спре.

Продължаваме с нашата предизборна програма - Закона за държавните и общински предприятия, за да се спрат политическите назначения в бордове. Продължаваме със Закона за храните, който защитава българските малки и средни производители и земеделски производители и с целия пакет социални закони.

Нинова отрече БСП и ДПС да са партньори в опозиция.

Всяка партия си решава как да гласува по определени случаи, закони и така нататък. Не, нямаме общи позиции, по които да сме уточнили, че ще бъдем заедно опозиция. Това сме го виждали и в предишни парламенти. С подкрепата на ДПС в миналия парламент минаваха едни от най-тежките решения на ГЕРБ - бюджет, дълг, пенсионна реформа и така нататък - теми, по които ние гласувахме "против", а те "за". Всяка партия си решава как да се държи. Ние сме заявили своята позиция, оставаме опозиция в 44-тото народно събрание и алтернатива.

Лидерът на БСП изтъкна, че няма да прибягва до процедурни хватки в опити да спре работата на НС, както това се е случвало по времето на правителството на Орешарски.

Процедурните хватки за такива неща са елементарно равнище. Нашата опозиционност ще бъде на равнище политики, каза Нинова и обърна внимание, че има "сериозно разминаване" между предизборните обещания и програмата на политическите сили в управлението и даде за пример обещанията за подкрепа на всички инвитро процедури (ГЕРБ) и специално министерство за демографските проблеми (Обединени патриоти), увеличаването на числеността на МВР и МО. Нинова изтъкна, че обединените патриоти са "се отметнали" от голяма част от елементите в предизборната си програма, които са били общи с тези на програмата в БСП.

Това е едната посока, в която ние ще отстояваме позиции - да си изпълняват предизборните обещания. Втората е абсолютна последователност при нас за това, което сме говорили преди изборите и това, което ще правим сега като опозиция.

"БСП за България" е против изцяло мажоритарна избирателна система, подчерта лидерът на левицата: 

Ние сме били против 240 мажоритарно избрани депутати и сме за смесена мажоритарно-пропорционална система. Ще си внесем и свой законопроект, който отговаря на нашата позиция, да имат възможност хората да избират и мажоритарно и пропорционално - с листа.

За БСП случаят ЦУМ-гейт е приключен, категорична е Нинова:

За нас е неприемливо политическо лице да се занимава с такива неща. Казахме, че го освобождаваме от нашето ръководство и от политическия орган и край. Това е показателно за начина, по който действаме и ще действаме в такива случаи. Ако не бяхме реагирали, щяхме да бъдем абсолютно укорими, че мълчим. Сега за 24 часа реагирахме и толкова.

Идната седмица ще се проведе и среща със структурата на БСП в Пловдив, допълни Нинова.

Това не е отношение към партията в Пловдив. Те ще имат своя представител в Изпълнителното бюро отново. Мисля, че там няма напрежение, каза Корнелия Нинова.

Интервюто с Корнелия Нинова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна