Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Хаджи: Имамите не бива да се занимават с политика

Мустафа Хаджи
Снимка: БГНЕС

Имамите и религиозните дейци не трябва да се занимават с политика. Тяхното място е в храма, в духовната среда. Това заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи в интервю за "Хоризонт". Думите му са в отговор на обвиненията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че някои имами са заставени да се занимават с политическа дейност и Главното мюфтийство трябва да вземе мерки.

Не знам да има имами, които са пряко ангажирани с политическа дейност. Но ако има такива, аз моля те да бъдат назовани с имената им, за да можем да вземем мерки. Защото да се стреля във въздуха, това означава, че обвиняваме всички имами, а това е несправедливо, подчерта Мустафа Хаджи.

В България няма радикален ислям, категоричен бе главният мюфтия. Предложенията на Обединени патриоти за промени в Наказателния кодекс, касаещи радикалния ислям, той коментира така:

Аз виждам в цялото това начинание повече опити за извличане на политически дивиденти, отколкото да се реши проблема с бурки или радикален ислям. Поради простата причина, че в България такова нещо няма.

Главният мюфтия поздрави мюсюлманите за началото на свещения месец Рамазан и предстоящия празник Рамазан Байрам и приветства инициативата на българския държавен глава Румен Радев:

Тази вечер г-н президентът организира ифтар. И аз искам да му благодаря. Това означава, че той е президент на всички граждани на България.

Още за посланията на духовния водач на мюсюлманите у нас - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени