Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Георгиев: България трябва да върви към строителство на нови генериращи мощности

Мартин Димитров: Седемте студени дни в годината не са основание да правим ядрена централа

В обстановката, в която е енергетиката в момента, неизбежно България трябва да върви към строителство на нови генериращи мощности. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Станислав Георгиев от "Булатом":

Ясно беше, че наличните генериращи мощности не са достатъчни, въпреки че политиците, от една страна, казаха, че всичко мина добре, от друга страна, бяхме свидетели на много заявления на експерти, които казаха, че ще оцелеем. Оцеляхме с много компромиси. Повече от ясно е, че трябва да имаме резерв от генериращи мощности. В момента те се изразяват с около 5000 мегавата в нашата система. Това са мощностите в "Марица-изток" и в АЕЦ "Козлодуй". За добро или лошо и в двете централи наличните мощности вече са във втората част на своя експлоатационен срок. Блоковете в Козлодуй навършват почти 30 години. Надяваме се, че с изследванията, които бяха направени от колегите, те ще получат още един ресурс от 20 години, но ще видим дали ще стане.

Ако трябва да теглим чертата до момента, за "Белене" са похарчени страшно много пари, по-голямата част, от които по крайно съмнителен начин. Това обясни пред "Хоризонт" Мартин Димитров:

Резултатът е, че централа няма, а хората, които продължават да настояват за строежа на "Белене", просто искат да харчат нови милиарди. Какво щяхме да правим, ако в момента "Белене" беше построено? На кого щеше да се продава токът, който произвежда? Имаме седем студени дни в годината и те не са основание да си направим ядрена централа.

Цялото интервю със Станислав Георгиев и Мартин Димитров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна