Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Мажоритарната система няма да изчисти политическия елит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На пръв поглед е странно това, че печелещата партия, и то с много, предлага промяна в избирателната система, но това е ангажимент на Еманюел Макрон отпреди избора му за президент. Така че той всъщност – рядкост в съвременния политически живот – си изпълнява предизборните обещания. Този коментар направи в предаването "12+3" Стефан Манов, член на Обществените съвети на българите в чужбина. Манов живее и работи във Франция.

Преди втория тур на френските парламентарни избори Манов заяви, че партията на Макрон ще получи три четвърти от мандатите в Националната асамблея на Франция:

Бяха избрани, спечелиха да отидат на втори тур кандидати, които никой не познава, станали кандидати, подавайки през интернет сайт cv до партията на Макрон. Тоест основната характеристика, която се представя като плюс на мажоритарната система – разпознаваемостта и лоялността на депутата към избирателите и обратно – не работи.

Виждаме, че ефектът на вълната на новото – на политическия вот за подмяна на политическия елит, който обуслови резултата на Макрон, е много по-силен, отколкото личностите, които представляват мандатите по съответните избирателни райони.

Според Манов в български условия мажоритарната система няма да доведе до изчистване на политическия елит и замяната му с нови, свежи хора, а ще бъде преповтаряне на политическите партии с ефект на засилване на присъствието на големите партии в парламента и елиминиране на малките.

Когато търсим паралели и примери за работа на държавата с диаспората, френският модел е доста интересен, посочи още Стефан Манов, визирайки дебатите по Изборния кодекс и въпроса да има ли обособен район "Чужбина":

Това не е запазена марка само за Франция. На Балканите и Румъния, и Хърватска, и Македония предвиждат избирателни райони за чужбина. Нещо, което в София сякаш не се разбира – че когато имаме една нация, една шеста от която живее извън страната, представителността на тези хора в националните институции, легитимността на тези институции, минава през възможността за избирателни райони и за избор на депутати от тези райони, както от районите в страната.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна