Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов подаде оставка

| обновено на 30.06.17 в 16:06
д-р Глинка Комитов
Снимка: БГНЕС

Късно снощи управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание. Това съобщи за "Хоризонт" председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

В такива случаи не се изискват мотиви за подаването на оставка, уточни още тя. По регламент до избирането от парламента на нов управител на Касата неговата дейност ще се изпълнява от подуправителя д-р Димитър Петров.

Решението е лично негово и ние ще спазим процедурата по приемане на оставката с решение на НС, ще стартираме процедура за избор на нов управител, която трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката, уточни Дариткова.

През последните месеци управителят на НЗОК на няколко пъти се срещна с депутати от здравната комисия за проблемите с орязаните средства за лечебните заведения, както и нарастващите разходи за лекарства.

БСП ще настоява за дебати в Народното събрание по подадената от Глинка Комитов оставка като директор на Здравната каса. Това обяви в интервю за "Хоризонт" проф. Георги Михайлов от парламентарната комисия по здравеопазване: 

Трябва да разберем в крайна сметка, и то официално, какви са мотивите д-р Комитов да подаде оставка. Може да има и много сериозни, подлежащи на дебат проблеми.

Партия ГЕРБ  ще приеме оставката на Глинка Комитов като управител на Здравната каса и ще започне процедурата по избор на негов наследник, каза председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова

Според адвокат Андрей Дамянов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса като представител на пациентските организации, оставката на Комитов е била очаквана. Пред "Хоризонт" Дамянов посочи:

Усещаше се напрежение между господин Комитов и правителството, държавата витаеше във въздуха, но ни изненада, в интерес на истината. Не бих казал, че има натиск. По-скоро се усещаше някакво напрежение в комуникацията, нищо повече.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна