Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Западните лидери трябва да изберат - или Турция или терористичните организации

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган иска от западните лидери да направят избор между Турция и терористичните организации в статия, която е написал за британския вестник "Гардиън". Публикувана на първата годишнина от опита за преврат, в нея се казва: Няма как да се придаде привидно хубав вид на предателството спрямо турското приятелство - което е несъвместимо с двустранните отношения и фундаменталните ценности. Днес западните лидери имат избор между солидарността си към терористите или това да си възвърнат благоразположението на турците. Според турското правителство Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат от 15 юли миналата година. Тогава загинаха 250 души, а почти 2200 бяха ранени. В статията на Ердоган се казва още: Победата над преврата беляза повратна точка в историята на демокрацията; тя ще бъде източник на надежда и вдъхновение за всички живеещи под диктатура.

Ердоган обвинява западните лидери, че не са обърнали достатъчно внимание на събитията в Турция тогава: Вместо да изразят солидарност, немалко западни правителства и институции избраха да изчакат и да видят как ще се разиграе кризата. Тяхното лицемерие и двойни стандарти дълбоко накърниха турския народ, който рискува всичко, за да защити свободата.

В статията си Ердоган подчертава колко е важно Фетулах Гюлен и последователите му да бъдат изправени пред съда и според Ердоган има доказателства за вината им: Това не е важно само за Турция, но за демокрацията навсякъде по света. Нашата цел е да дадем под съд престъпниците, докато устойчивостта на страната ни за бъдещи атаки отново укрепне.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна