Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските рибари не са желани в Гърция

Снимка: Кети Тренчева

Защо българите станаха нежелани около язовирите и малките водоеми в Северна Гърция? И кое наложи властите в южната ни съседка да променят правилата за риболов заради нашенци, поставяйки табели на български език още на границата?

Освен за лятна почивка на морето, Гърция стана предпочитано място и за любителите на риболова. Преди години сънародниците ни бяха изненадани, че в язовирите, водоемите и реките в южната ни съседка ограничения за риболов няма, нито такси, нито пределни количества. Изискуем беше само риболовният билет.

От няколко години обаче нещата не стоят така. Около язовири и водоеми са поставени табели на български език, които предупреждават за сериозни санкции заради замърсяването. На други места местните власти директно гонят българите. Въведена беше и такса, както и ограничения в количествата риба. Оказа се, че нито една българска институция не знае официално за тази промяна. Официален обмен на информация няма и между ловно рибарските съюзи на двете държави, но за проблема се знае.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна