Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Министерството на образованието искат оставката на директора на Софийската математическа гимназия


От Министерството на образованието искат оставката на директора на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов, който не е подновил договора на няколко учители.

Началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева се срещна с протестиращите учители и родители, които твърдят, че причината е да се спестят пари, като преподавателите се назначават година за година. Пред "Хоризонт" Кастрева категорично опроверга твърдението на Стоянов, че е получил уверения от нея, че скандалът ще бъде покрит:

Нито аз като работодател на г-н Стоянов, нито министърът на образованието може да реши трудово-правен спор между работник и работодател в едно училище. Така че, по отношение на това твърдение - то е несериозно, говори за некомпетентност и е по-скоро клевета и измъкване. А по отношение на това, което наистина го казах публично, и мога да аргументирам защо това се е случило - като директор на училище, като началник на Регионално управление на образованието досега никога не съм ставала свидетел на такова отношение към институция -  в случая, отношението към моите колеги, които, изпълнявайки своите служебни задължения, извършвайки проверка по сигнал в училището, са възпрепятствани точно от г-н Стоянов.

Това беше моят мотив, защото от поведението на един работник човек наистина има основание да взема своите решения, аз днес да кажа, че е достойно г-н Стоянов сам да си подаде оставката. 

Оставката е доброволен акт, а дисциплинарното наказание е процедура, която върви по Кодекса на труда. Това са две различни неща. Сега е трудно да прогнозирам дали ще се стигне до там, каза Кастрева и добави, че от ръководството на училището е поискано до утре вечер да излезе публично с решение по проблема. 

За нас е важно да съхраним училищтната общност. Ние не трябва да противопоставяме учителите в институцията, не трябва да противопоставняме учители на родители, а още по-лошо е да противопоставяме децата, да ги караме те да правят избори, за които нямат, информация, да ги въвеждаме в интриги..

Тя заяви, че не приема упреците, че РИО е проверявала СМГ през цялото лято и допълни, че проверките са установили пропуски в работата на директора:

За да бъдем там на проверки, това е провокирано от сигналите, които сме получили. Наше задължение е да реагираме.


Кастрева допълни, че служителите в едно училище не бива да работят в страх, тъй като отдавна не сме в Средновековието. РИО е бил сигнализиран от родителите за проблемите с учителските договори още в началото юли с молба за диалог с директора, за да не се налага уволнената учителка да обжалва уволнението си в съда. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна