Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт

| обновено на 04.10.17 в 17:24
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. Това каза президентът Румен Радев и въпреки това подчерта, че поема подадената ръка от премиера. Според него, трябва сериозно разследване на схемите на управление. Той каза и че парламентът не контролира правителството, а се използва като трибунал срещу президента и това е недопустимо.
 

Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството. Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват. Трябва да е ясно едно – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. 

Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите, но този изход вече не работи. Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите. Освен това в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента. Това е недопустимо.

Президентът коментира и думите на посланика на Съединените щати Ерик Рубин, който преди дни в телевизионно интервю каза, че кабинетът трябва да внимава при избора на изтребител за армията ни: Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат, каза държавният глава.

Повече чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна